Dagnje na buzaru

Dagnje su naše najpoznatije školjke, mogu se pronaći gotovo posvuda na Jadranu, no ako ih se ipak odlučite kupiti i to ne bi trebao biti problem - ima ih gotovo svaka ribarnica, veći trgovački centar. Naravno, uvijek treba biti oprezan budući da se nerijetko skladište tako da se zamrznu pa im se izgubi okus, nutricionistička vrijednost, a budući da postoje i oni manje odgovorni - zamrzavanjem i odmrzavanjem znaju se i pokvariti. 


Mi smo dagnje oduvijek zvali pidoče, a pretragom interneta našla sam na ovaj zanimljiv tekst Veljka Barbijeria kojeg definitivno morate pročitati jer ćete se još više zaljubiti u ovu odlično poslasticu. 

Za dagnje, pidoče ili pizdice (iako dio Dalmatinaca tvrdi da se tako zovu priljepci), potrebno je:

1 kg dagnji (2 osobe) - pripazite da dagnje koje kupujete uvijek budu zatvorene
maslinovo ulje
žlica krušnih mrvica
5 veća režnja češnjaka
peršin - 4-5 velikih žlica
soli - papra
200 ml vina
50 ml vode (po potrebi)




Dagnje operite i očistite (to znači da ih nožem trebate izribati i skinuti im travu i ostalo). Na maslinovom ulju (negdje 100 ml) popržiti češnjak, peršin, ubaciti krušne mrvice i sve zaliti vinom. Malo posoliti i popapriti. Probati. Ako vam se čini da je vino prežestoko dodajte malo vode. Ubaciti dagnje. Kuhati 15 minuta i povremeno ih promiješati. Gotove su čim se otvore. 

Primjedbe

Popularni postovi