Kolač od badema i ricotte

Moje djetinjstvo obilježili su "mokri kolači", tako da danas i nisam nešto luda za tim varijantama. Doduše, jednom sam na blogu objavila recept ali vjerujte od tada ga nisam radila jer uvijek imam nešto "bolje". No, ovoga puta vratila sam se takvoj vrsti kolača u jednoj modernijoj varijanti koja će vam se sigurno svidjeti.



Za ovaj vam je kolač/tortu potrebno:

250 g ricotte
100 g mljevenog badema
110 g omekšalog maslaca
200 g šećera
1 mahuna vanilije ili 5 kapi ekstrakta vanilije
korica 1 limuna
3 jaja
50 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo



Miksati maslac, 150 g šećera, vaniliju (očišćenu ako je mahuna) i limunovu koricu. Miksati 6-7 minuta dok se sve ne sjedini. U smjesu potom dodavati žumanjke, jedan po jedan, miksati 5 minuta. Nakon toga dodati ricottu, zatim bademe pa brašno. Dajte vremena miksanju pa kada dodajete sastojak po sastojak čekajte da sve bude jedna kompaktna masa.

Od bjelanjka napraviti snijeg u koji dodajete ostatak šećera. Snijeg umiješati u prvu smjesu kuhačom. U kalup za tortu staviti papir za pečenje i uliti smjesu. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i peći oko pola sata.


Ako imate bademe narezane na listiće možete ih posuti po smjesi na pola pečenja, ako nemate, kada je kolač gotov i malo ohlađen pospite ga šećerom u prahu.

Primjedbe

Popularni postovi