Pita od jabuka

Miris pite od jabuka definitivno me podsjeća na život sa starcima. Moja mama je često znala raditi baš ovakvu pitu, a onda se ubacio i tata koji je do savršenstva doveo ovo ribanje tijesta gore što je bila prava inovacija tih ranih devedesetih.


Tako je od kombinacije tih mirisa i mojih kulinarskih sposobnosti nastala je ova pita koja je zadržala to tatino ribanje tijesta.

Za pitu vam je potrebno:

100 g oštrog brašna
200 g glatkog brašna
1/2 praška za pecivo

110 g maslaca
110 g šećera
2 jaja
izribana limunova korica


800 g jabuka
120 g šećera
malo cimeta u prahu
punu žlicu suhih borovnica (nije nužno)
1 limun
po želji - žlica ruma

Brašno prosijete s praškom za pecivo. Miksati maslac sa šećerom, dodati jaja i izribanu koricu limuna. Žlicom početi dodavati prosijano brašno s praškom za pecivo. Kad se tijesto umijesi, razdijeliti ga u dva dijela, ostaviti u frižideru u foliji. 


Za to vrijeme napraviti nadjev: Propirjati jabuke sa šećerom (možete ih izribati, no ja sam ih narezala na sitne kockice jer tako više volim). Dodati cimet u prahu i suhe borovnice (ako ih imate). Kada je sve omekšalo, pustiti da se ohladi, a u taj nadjev dodati limunov sok i koricu. Nemojte preskakati limun jer će vam nadjev biti presladak. Po želji dodajte - žlicu ruma.


Što se tiče borovnica - one daju također aromu nadjevu, no postoji jedan problem. Kada pitu jedete vruću, odmah iz pećnice - borovnice se fino uklapaju. No, kada je jedete drugi dan, one se poprilično osuše i nije ih baš gušt pojesti. Tako da, iz ove perspektive, cimet je i više nego dovoljan.


Slaganje pite

Jedan dio tijesta razvaljati na papiru za pečenje i prebaciti u protvan. Izbockati vilicom. Preko toga preliti nadjev, pravilno rasporediti. Drugu polovicu tijesta naribati preko svega na onoj strani gdje je ribež najveći. Peći na 190 stupnjeva 15-20 minuta.


Ako imate sladoleda ili šlaga možete pitu poslužiti tako, ako nemate, a jednu običnu pitu želite poslužiti svojim gostima, ukrasite stol lišćem i jesenskim plodovima.



Primjedbe

Popularni postovi