Krafne

Jutarnja kava. Trač partija. Stiže Batman. Pozdravlja se sa svima jer ga znaju. I on zna sve. Ipak je to Batman, nije bilo tko. Mašem mu, on pozira, fotkam ga… Tako je jučer počelo jutro u našoj firmi. Da, to su ti dani kada možeš doći kao Batman na posao i nitko ne misli da si lud. Fašnik je ljudi, maskirajte se ako već niste i produžite na posao. Reakcija neće izostati!
Ako netko voli Fašnik to su moje dvije djevojčice. Probudila sam se jutros puno ranije jer im pripremam kostime, a usput razmišljam kako da iznenadim svoje kolege na poslu. Jer, maškare su postale događaj za cijelu obitelj, ne samo za djecu. Nije loše jedan dan postati netko drugi, izludirati se, a potom spaliti glavnog krivca za svo zlo i sve nedaće. Nakon toga stiže nam proljeće, novo doba.
Otkad imam djecu i otkad smo se preselili u naše malo selo priznajem da potpuno drugačije gledam na maškare. Sjećam se nas kako smo kao klinci obilazili stanove u potrazi za blagom, a pogotovo onih koji nam nisu otvorili vrata. To razočaranje u dječjim glavama teško je i danas potisnuti.
Za naše seoske maškare uvijek smo pripremljeni – naoružani slatkišima, voćem, kolačima, krafnama, uleti i koja kuna. Dobro ih isprepadam na samom početku uvijek maskirana u neku vješticu, a onda oni pokažu što znaju i umiju.

Otvorite stoga i vi vrata maškarama ali i sami sebi, maskirajte se danas i stvorite svoje doživljaje. ‘Norite’ do jutra odjeveni u zeca, supermana, političara. Jer kako kaže poznata: ‘norci noriju svaki dan, a pametni samo na fašnik’.Recept za krafne
Potrebno je:
– 1 kg glatkog brašna
– 2 jaja
– 2 žumanjka
– prstohvat soli
– 8 g suhog kvasca
– 3 žlice šećera
– 6 dcl mlijeka
– 4 žlice ulja
– 2 žlice rastopljenog maslaca
– limunova korica jednog limuna
– 5 kapi ruma

Postupak:
Kvasac zajedno s 1 žlicom šećera i žlicom brašna umutiti u ugrijano mlijeko i pustiti da se digne. Potom razmutiti jaja i žumanjke, dodati ulje i maslac, a zatim brašno, šećer, sol, naribanu koricu limuna i (po želji) 5 kapi ekstrakta ruma. Ako ne volite miris ruma, onda može samo limun. Pustiti da odstoji dok se tijesto ne udvostruči. To može potrajati – moje se dizalo oko dva sata, a poželjno je što duže. Kada se tijesto udvostručilo, premijesiti ga i razvući s valjkom i to na debljinu kažiprsta.

Čašom ili modlama vaditi krugove i pustiti da se ponovno dignu – negdje 15 – 20 min, a potom ih sve okrenuti na drugu stranu i pustiti još malo.Ugrijati ulje – e sad, bitno je da nije ni prevruće ni prehladno i tu je ta glavna caka: ako vam je prevruće odmah će izgorjeti, ako je prehladno, neće se dići. Neka srednja vatrica. Kada se ugrije ulje ubaciti krafne i poklopiti. Pustiti 20 – 30 sec dok ne porumene s jedne strane i potom okrenuti na drugu. Kada ih izvadite, pospite šećerom u prahu. Ako ih želite napunjene, sa špricom u koju ste stavili pekmez ili Nutellu, izbušiti rupu i napuniti. Krafne možete i umakati u čokoladu i posuti šarenim mrvicama.

Primjedbe

Popularni postovi