Kiflice sa šunkom i sirom

Imate li kutiju s uspomenama? Ili kutijE? Ja ih imam nekoliko. Neki dan sam prebirala po tim fotkama i izrescima kino i koncert ulaznica. Rolling Stones, Duran Duran, Joe Cocker, U2… Karte od našeg prvog odlaska u kino, karte od prvog odlaska u kino s klincima, pa onda i one sve nakon toga. Prvi crtež jedne kćeri, prvi crtež druge… Naša mala povijest je u tim kutijama, kutijama od cipela. Sjećam se bake koja je imala jedan koferčić za kozmetiku i unutra je držala hrpu slika i malo pomalo bi nam svaki put znala izvaditi i govoriti – e vidiš ovu, to ti je moja sestrična, njezin otac je bio … I tako.


Shvatiš tako u ovim godinama da su te neke crtice iz života bitne pa posegneš za svojim kutijama da ih se podsjetiš. U jednoj takvoj držim i recepte, a svaki od njih uz priču na tom papiru ima i onu koja nije ispisana.

Tako i kiflice mame Dragice. Recept sam dobila prije nekoliko godina od kolegice Marine koja je radila u našoj redakciji i kiflicama svoje mame proslavila rođendan i počastila nas. Napisala ga je rukom i danas ga čuvam i sjetim je se istog trena kad ga ugledam.
Marina se uskoro udaje pa joj želim svu sreću ovoga svijeta. A što se tiče recepta za brak, urbana je legenda da su ga neki vidjeli, ali nisu stigli sve pročitati pa se ne zna što točno ide nakon ogromnih količina ljubavi i razumijevanja.



Kiflice sa šunkom i sirom
Za kiflice je potrebno:
1 jaje
1 dcl ulja
1 žlica soli
2 žlice šećera
1/2 l mlijeka (mlako)
1 svježi kvasac
brašna po potrebi + 1 žlica kiselog vrhnja pri umješavanju



Priprema: Malo mlijeka, kvasac i malo brašna 30 minuta pustiti da odstoji (da se digne). Kasnije dodati sve navedene sastojke, dobro ih umiješati i pustiti da se do kraja digne i to je sve. Ne treba se više miješati nego razvaljati, razrezati na trokutiće i napuniti nadjevom (moj nadjev je svježi sir, šunka na komadiće i naribana gauda, sve malo posoliti). Napravljene kiflice staviti na papir za pečenje na plehu, namazati jajem i posuti sezamom. Peći na 200 stupnjeva cca 12-15 min.


Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi