Prhka pita ili kolač od sira

Zovete li ovaj desert pitom ili kolačem? Budući da svatko ovu slasticu drugačije zove, odlučila sam se i za jedan i za drugi naziv pa da svima ugodim. Kompromisi su važni, ne?


U svakom slučaju za ovaj prekrasan desert koji će vas vratiti za bakin ili mamin stol zaslužan je Zagrebački sirek - koji nam je dostavio domaći svježi kravlji sir ravno s jednog zagrebačkog placa. Iako je prvi poriv bio preliti sir s vrhnjem, malo posoliti, ubaciti svježeg vlasca ili malo paprike u prahu, prevladao je razum budući da smo dogovorili recept s ovim divnim sirom. Izbor je pao na ovu slasticu - tradicionalni sir s placa zaslužuje i tradicionalni recept.

Potrebno vam je:

300 g brašna
100 g šećera
2 žumanjca
150 g margarina
prstohvat soli
1 prašak za pecivo
korica cijelog limuna
1/2 dcl mlijeka
1 žlica vrhnja


Brašno prvo izmiješati s praškom za pecivo, zatim s margarinom. Dodati  dodati šećer, žumanjce, mlijeko, vrhnje, sol, naribati koricu limuna. Razdijeliti na dva dijela, zamotati u foliju i ostaviti malo u frižideru.

Za to vrijeme napraviti kremu od sira za koju vam je potrebno:

3 bjelanjka
1 žumanjak
600 g svježeg sira
150 g šećera
sok od pola limuna

Napraviti snijeg od bjelanjka, za to vrijeme izmiješati sir, šećer i žumanjak sa sokom od pola limuna. Smjesa se mora sjediniti, najbolje je da je izmiksate. Kada dodajete bjelanjke, umiješajte ih kuhačom.


Pečenje:

Protvan namazati uljem, staviti papir za pečenje. Razvaljati jedan dio tijesta, staviti na dno, prepikati vilicom. Rasporediti preko toga kremu. Razvaljati drugi dio tijesta i staviti preko toga, također ga malo ispikati s vilicom. Peći na 180 stupnjeva 30 minuta. Kad je gotovo, pustiti da se malo ohladi (ako odolite) i posuti šećerom u prahu.




Primjedbe

Popularni postovi