Voćni tart (ili kako doći k sebi nakon blagdana)

Blagdani su pravo vrijeme kada možeš jesti bez grižnje savjesti. Nju ostavljaš za prvi dan Nove godine. Ok, možda drugi. Četvrti. Dobro - peti.

Između ti ipak dođe da pojedeš nešto... slatko? Dosta je bilo suhih kolačića, čokoladnih torti, medenjaka, paprenjaka, želiš nešto svježe, zdravo. Ok, malo manje zdravo. U svakom slučaju voćni tart pravi je desert za sve one koji bi nešto pojeli, a ne znaju što je to.


Evo što je potrebno za prhko tijesto: 

220 g brašna
50 g šećera
prstohvat soli
130 g hladnog maslaca
1 jaje

Brašno, šećer i sol promiješati u mikseru, dodati maslac narezan na listiće i ponovno miksati dok se ne dobije smjesa nalik na sitne mrvice. Potom dodati razmućeno jaje dok se tijesto ne formira u kuglu. Spljoštiti ga i staviti na pola sata u frižider.


Kad je odmorilo, zapeći ga 15-ak minuta na 190 stupnjeva. Da vam tijesto ostane u formi stavite na njega papir za pečenje i po njemu rasporedite grah ili rižu. Samo nemojte pogriješiti kao ja i staviti samo na dno pek papir nego ga rasporedite i po rubovima jer sam dio riže morala sama vaditi :D


Nakon 15 min uklonite grah ili rižu i pecite još pet min dok fino ne porumeni.

Recept za kremu našla sam ovdje i to je krema koja mi zaista svaki put uspije i odlična je za ovakvu vrstu tartova.

Potrebno vam je:
4 žlice šećera
2 vanil šećera
4 žutanjka
3 žlice glatkog brašna
pola litre mlijeka
izribana jedna tonka (ako nemate tonku možete dodati vaniliju ili neki drugi ekstrakt da vam poprimi okus koji želite)


Postupak: Zakuhati mlijeko s 2 vanil šećera i 2 žlice šećera. Miksati jaja s šećerom, potom dodati brašno i tonku, odnosno ekstrakt koji želite. Kad je mlijeko zakuhalo, sipati smjesu s jajima i pjenjačom miješati sve na laganoj vatri dok se ne zgusne do pudinga.

Slaganje: kad je tijesto ispečeno, napuniti ga kremom. Potom staviti na 20 min u hladnjak. Nakon toga poslagati voće koje imate i poslužiti uz šlag.






Primjedbe

Popularni postovi