Šalša

Sa šalšom ne možeš pogriješiti. Šalša je jelo koje je brzo gotovo kada umireš od gladi, koje ne mora biti brzo gotovo ali i koje može poslužiti kada ti se najave nenadani gosti pa ne znaš što bi prije - pospremio stan ili složio nešto da ih počastiš.


Kad jednom svladaš šalšu, poslije je lako doraditi umak - gamberi, tuna, dagnje ali i piletina ... - bezbroj je kombinacija.


Za umak vam je potrebno (za dvije osobe):

4 veće rajčice - mekanije
1 dcl vode
maslinovo ulje
sol, šećer, papar
origano, bosiljak
2 češnja češnjaka
1 manji crveni luk
svježi narezani peršin
parmezan
špagete (u jednoj šaci).



Rajčice prvo skuhajte u kipućoj vodi kako bi ih ogulili, a potom narežite na komadiće. Inače, ako vam se ne da guliti i stavite s korom - i tome ima pomoći jer se kora savije i lako ju je izvaditi. Skuhati špagete.


Na maslinovom ulju propirjati usitnjeni češnjak i luk, dodati rajčicu narezanu. Mrvicu posoliti, staviti jednu žličicu šećera i malo popapriti. Pustiti da se pirja oko 15-20 minuta na srednjoj vatri, povremeno promiješati i podlijevati s 1 dcl vode (rasporediti to, ne odmah uliti). Više vode od toga ne treba. Kada je sve razmekšalo dodati origano i bosiljak - možete i suhi, a možete naravno i svježi. Pirjati dok se sve fino ne zgusne i dok ne osjetite fini okus šalše.




Poslužiti sa špagetama koje ste posuli peršinom i parmezanom. I to je to - šalša, ljubav koja traje godinama, samo moraš probati ;)



Primjedbe

Popularni postovi