Pile zapečeno u tijestu


Pile zamotano u tijesto je jeftini hit koji će osvojiti na prvu vaše ukućane, a onda i goste. Piletinu ovako zapakiranu možete prodati pod odličnu gastro poslasticu, a uz krumpire pečene u vatrostalnoj zdjeli zajedno s tikvicama i šampinjonima te, npr neku gustu juhu, a za kraj i pitu od jabuka – u ovo prekrasno jesensko vrijeme svojim dragim gostima priredite pravu domaćinsku atmosferu o kojoj će svi, sigurna sam, pričati još neko vrijeme. Još ako imate šumu u blizini...


Za svoje goste (9 odraslih i troje djece) ispekla sam dva pileta koja sam prije marinirala u začinima i maslinovom ulju. No, krenimo redom.

Za tijesto vam je potrebno:
1 kockica svježeg kvasca
prstohvat soli
malo šećera
200 ml toplog mlijeka
200 ml tople vode
glatkog brašna po potrebi

U manju posudu razmutite kvas u mlijeku i stavite malo šećera i pospite brašnom. Pričekajte da se digne. Zatim dodajte ostatak mlijeka, vode, soli te brašna po potrebi dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Pustite da se diže.

Za to vrijeme stavite peći piletinu na manje ulja. Peći ga dok ne bude potpuno pečeno – okrenuti ga nekoliko puta i nemojte ga prepeći. Već treba biti sočno. Na sredini pečenja stavite preko njega aluminijsku foliju "da se malo upari". Kad je pile ispečeno, pustiti ga da se malo ohladi ali ga izvaditi iz posude u kojoj se peklo. Mast ostavite.

Tijesto koje se dignulo razvaljati i premazati s masnoćom iznutra, staviti pile, zamotati i premazati masnoćom izvana. Tako i s drugim. Vratiti ga u tepsiju koju ćete premazati uljem. Kad tijesto porumeni – gotovo je (to je cca 20 minuta pečenja). Peći na 185-190 stupnjeva.

Kad je gotovo poslužiti ga uz krumpire (gore navedeno kako), domaći ajvar i kisele paprike. Ili neku drugu vrstu salate po vašem ukusu. Dobar tek!

Primjedbe

Popularni postovi