Američka pita od jabuka

"Zbog mame i pite od jabuka" (for mom and apple pie) - izraz je koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata koristili vojnici odgovarajući na pitanje zašto idu na bojište. Američka pita od jabuka već stoljećima je kult - opjevana je nebrojeno puta, o njoj su snimljeni filmovi. Pa zašto onda ne probati nešto zbog čega su neki odlazili u rat, a oni drugi od toga napravili umjetnost.


Za prhko tijesto potrebno vam je:

200 g oštrog brašna
200 g glatkog brašna
200 g maslaca
4 žlice šećera
prstohvat soli
prašak za pecivo
1 jaje
1 žumanjak
1 velika žlica kiselog vrhnja
ribana korica limuna



Pomiješati sve suhe sastojke i zatim miksati s maslacem. Dodati jaje i žumanjak kada se smjesa umiješa. Kada dobijete glatko tijesto dodajte žlicu kiselog vrhnja i ribanu koricu limuna. Tijesto potom podijelite na dva dijela i zamotajte u prozirnu foliju i ostavite pola sata u frižideru.



Za to vrijeme pripremite jabuke:

1 kg jabuka
1/2 dcl vode
sok od 1/2 limuna
3 žlice šećera
1 žlica gustina
100 g maslaca
cimet


Ogulite jabuke i nasjeckajte ih na kockice. Prodinstati na maslacu, dodati šećer, zaliti vodom. Kada jabuke omekšaju dodajte gustin, cimet i limun. Dinstajte dok ne dobijete gušću smjesu - trebat će vam negdje 10-12 minuta ali budite cijelo vrijeme uz jabuke i miješajte ih kuhačom da se smjesa ne zalijepi.


Kada je tijesto odmorilo izvaditi ga iz frižidera. Pripremiti okruglu posudu za quiche koju ste premazali uljem. Razvaljati prvu polovicu tijesta i staviti je u posudu. Onaj ostatak tijesta koji ostane visiti nemojte odrezati. Vilicom probosti tijesto i staviti nadjev. Razvaljati i drugu polovicu tijesta kojom možete ili samo prekriti pitu te je gore izbosti vilicom ili tijesto narezati na trake i napraviti nekoliko ovakvih zvjezdica - isplesti mrežu i ukrasiti. Onaj ostatak koji vam je visio, a ne treba biti dulji od visine posude zavrnite prema unutra tako da gornji dio pite zapravo pričvrstite da se ne miče.

Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva, a prije pečenja pitu premazati maslacem. Peći oko 30-ak minuta.




Primjedbe

Popularni postovi