Gozba od ostataka hrane; quiche od šunke i sira

Uskrs je prošao, radni je dan počeo, kutija s ostacima hrane u torbi je na putu za posao. Nakon dva dana teške hrane slijedi i treći, jer „šteta je baciti“. I stvarno – možemo se složiti da je bacanje hrane jedno od najvećih grijeha modernog doba. S druge strane, treći dan šunke i francuske…? Uh!
Nedavno sam gledala jedan dokumentarac o ljudima koji su šest mjeseci preživljavali od hrane koju su isključivo našli u smeću. Dokumentarac se zove „Just eat it: A Food Waste Story“. Par je našao jedan kontejner pored supermarketa u koji se na dnevnoj bazi uspjelo pobacati hrane kojoj je – istekao rok trajanja – no bilo je i one kojoj nije istekao rok. U tom vremenu uspjeli su „spasiti“ na tisuće eura vrijedne hrane. Iako su hranu htjeli platiti, supermarket im nije dozvolio.Prije nekoliko tjedana imali smo i mi mali eksperiment u kući. Iz frižidera smo trošili i kuhali samo ono što imamo. Osim kruha i mlijeka koje smo kupovali na dvodnevnoj bazi, u dućan nismo išli. Potrošili smo doslovno sve što smo imali – uključujući i one stvarčice koje uzmeš kada odeš u dućan gladan – tipa brie sir jer ti baš jako treba. Mislim da smo u tih nešto 8-9 dana jeli bolje i maštovitije nego inače.
Sjećam se svoje mame na početku (mog) braka i savjeta: na hrani ćeš najviše uštedjeti, nemojte bacati. Tada mi se to činilo smiješnim. Sada od pire krumpira koji ostane bez razmišljanja radim njoke ili knedle.
Mislim da se prema hrani svi olako odnosimo te da nam se svijest o tome podigne tek kada čujemo brojke o milijunima onih koji gladuju, o tisućama djece u Siriji bez hrane, o 30 posto hrane koja se u svijetu baca, o djeci u jednoj hrvatskoj školi koja su toliko siromašna pa u školskoj kuhinji traže repete.

Sada se ona kutija ‘treći dan’ s početka priče i ne čini tako loša? Možda je baš ovo dan da tu kutiju, te ostatke hrane ‘pretočimo’ u vrhunsko jelo i počastimo svoje kolege na poslu? A možda i nekog nepoznatog na putu do posla.Quiche od šunke i sira

200-250 g narezane šunke na kockice
200 g naribane gaude
250 g svježeg sira
2 dcl vrhnja za kuhanje
2 mlada luka narezana na komadiće
1 jaje
Soli, papra, začinsko bilje

Tijesto za quiche

250 g brašna
120 g maslaca
1 jaje
Prstohvat soli
1 žlica vrhnjaPriprema:

Brašno miksati s komadićima maslaca, dodati jaje, posoliti i na kraju umiješavanja dodati žlicu vrhnja. Zamotati u foliju i staviti na 20-ak minuta u frižider. Sastojke za umak izmiješati da se prožmu. U namašćenu veliku zdjelu za quiche ili male poput ovih na slici staviti razvaljano tijesti i izbosti vilicom. Napuniti umakom. Preko umaka staviti tijesto koje može biti samo razvaljano ili možete napraviti mrežu ili slično. Peći na 190 stupnjeva oko 25-30 minuta, dok ne porumeni.

Kolumnu možete pročitati i na: http://sretna.story.hr/kolumne/gozba-od-ostataka-hrane-je-li-moguca/

Primjedbe

Popularni postovi