Zagorski štrukli

Trčanje je postalo naš način života. I toliko mi je čudno što to sad stoji kao činjenica. Shvatila sam neki dan da me svatko, u bilo kojoj prigodi, uz – kako su svi – obavezno pita trčimo li i dalje? Već sam u jednoj kolumni napisala kako je ta ‘ovisnost’ kod mene počela – nakon 20 godina htjela sam potrčati i shvatila da to baš i nije tako lako. Uz nagovor frendice upisala školu trčanja i krenula.


Iako svoj cilj – polumaraton još nisam ostvarila jer me frka, sada su sve snage usmjerene k tome pa se nadam da bi i to mogla prekrižiti s popisa prije 40-te. Unatoč mojoj dragoj mami kojoj je neshvatljivo da – nekome plaćaš da bi išao u školu trčanja, ali i da nekome platiš da bi se utrkivao – moja obitelj, suprug, kćer i ja (najmlađu još čekamo), ove je godine sudjelovala na ZG Ceneru. I to je bio potpuni hit. Pogotovo moja 13-godišnja kćer koja je razvalila! Naša mala atletičarka istrčala je svojih prvih 10 km s takvom lakoćom u pratnji tate i onda još 15-ak minuta čekala mamu da dopuže do cilja.



Zašto trčim danas – pitanje je na koje imam neki univerzalni odgovor: zato što me to opušta, zato što se dobro osjećam. Kada sam pročitala Murakamijevu knjigu o trčanju tada još nisam shvaćala čovjeka koji je pred sebe stavljao izazove i zapravo se cijelo vrijeme natjecao sam sa sobom. Zašto je dnevno trčao 10 km, nije mi bilo jasno? Ja pretrčim do pet na treningu i mislim si – bravo koka, ajmo doma. No odluka je pala. Po pitanju trčanja čujemo se opet u ožujku. Nakon mog prvog polumaratona.

Štrukli


Jedno od ‘onih’ jela koje volimo odmalena. Štrukli. Zagorski štrukli. Po internetu ima inačica i sa špekom i s vlascem i s raznim dodacima. No ovo je klasični…

Za tijesto je potrebno:

500 g glatkog brašna
2 žlice ulja
1 žlica octa /vinski
1 jaje
soli prstohvat
mlake vode 1-1,5 dcl
Umiješati brašno, dodati vode dok ne dobijete kompaktnu kuglu. Podijeliti je na dva dijela i pustiti da ‘odmori’ 10-ak minuta. U međuvremenu napraviti fil:
500 g sira (punomasnog)
prstohvat soli
4 jaja
1 kiselo vrhnje
100 g maslaca
Sve zajedno miksati dok se ne dobije glatka smjesa.



Priprema:

Razvaljati tijesto. Ja ga valjam na stolu pa ga potom prebacim na stolnjak jer mi je tako lakše. Ponovno pustiti da ‘odmori’ 10 minuta. Premazati tijesto maslacem (pokriti ga skroz), a zatim ga premazati filom. Ostaviti 10-ak cm tijesta pri vrhu bez file da ga lakše zamotate. Tijesto sa stolnjakom rolati, a kad dođete do dijela gdje nema file – dobro ga namazati maslacem da se zalijepi.

Tanjurom rezati jastučiće – tanjurom jer će se tijesto zalijepiti jedno za drugo pa neće imati ‘lufta’. Poslagati jastučiće u maslacem namašćeni pleh i sve zaliti vrhnjem za kuhanje (da se jastučići ne vide). Peći 30-ak minuta na 200 stupnjeva.

I završimo ovaj recept pjesmicom koju ste neki čuli, a neki niste - nisam mogla naći verziju koja mi se najviše sviđala pa sam se odlučila na Štulićevu (prebaciti na 7:30). Pozdrav!


recept i na: http://sretna.story.hr/kolumne/trcanje-pa-strukli/

Primjedbe

  1. Uh štukle nesmem pre dugo gledat :))
    Čestitam na domaćoj izvedbi. Jako fino izgledaju, praf domaći!

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam ih i često radim :) Mljac, ne znam što mi je finije od dobrih štrukli :)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Nedavno sam imala zadatak napraviti domaće štrukle, no nisam se usudila...Moram ih još puno puta doma raditi da bi ih stavila gostu na stol;). Tvoje izgledaju fenomenalno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ma daj molim te, prejednostavno je, a kakve ti slastice radiš, ovo ti je pis of kejk :)

      Izbriši
  4. JackpotCity to bring live sports betting to Maryland
    The operator 시흥 출장안마 plans to add live sports betting to a variety 경상북도 출장샵 of Maryland casinos. online 하남 출장안마 sports betting งานออนไลน์ will also be 남원 출장안마 offered through the state's

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi