Marcipella

U Novu godinu ušla sam radno. Već 1. siječnja provela sam na poslu i nije to bilo (toliko) loše… Osjećaš se kao da ti je ‘dobro počelo’. Možda u korist toj tezi ide i činjenica da sam već drugog dana nove godine otišla na godišnji. Tjedan dana. Doma. Inače ne prakticiram takve godišnje odmore. Uvijek trebamo negdje ići jer ‘šteta da propadne’. Ali eto, u nedostatku love i nedostižnog skijanja na mondenim mjestima, ostali smo doma na našem brijegu. I bilo je odlično. Pao je snijeg, moje dvije cure su se sanjkale od jutra do navečer. On i ja smo gledali filmove po cijele dane. Pidžama je bila glavni odjevni predmet. Počeli smo i jesti kao manijaci…



‘Dolce vita’ trajao je do prvog stajanja na vagu i osviještenosti da se kilogrami penju prevelikom brzinom. Istodobno, oprema za trčanje je već dugo kukala iz svih kutova stana da je nitko ne gleda. Crne tajice postale su sive od prašine, a tenisice kao da su se ispuhale i izgubile formu. Sat za trčanje kojeg mi je suprug poklonio za Božić bio je ugašen. Usamljen na šanku.
Trčanje je moja velika ljubav od prošle godine. Ali uzeli smo pauzu jer nam je krajem godine trebao odmor. Trenutak stajanja na vagu bio je presudan: ili ćemo se trčanje i ja rastati zauvijek ili pokušati ponovno…
Kada krenete trčati prvi koraci su najteži. Nakon toga su vam najteži i prvi i drugi i sedmi kilometar. Ali osjećaj koji dobijete nakon istrčane zadane rute može se usporediti recimo s tortom od čokolade. Nešto je ipak bolje. U prvom slučaju kalorije idu dolje. U drugom … ne moram ni govoriti.
Četiri dana treninga u večernjim satima dalo je rezultate. Jer nakon trčanja vam i nije nešto pretjerano do jela, često samo do pića (barem u mom slučaju). Nakon sedam dana kilogrami su se
vratili na staro, aktivnost je bila presudna, izostanak obilne večere također. Nagrada: torta od čokolade i marcipana. Marija Antoaneta novoga doba rekla bi vam: trčite i jedite kolače. Nema brige.



Torta od čokolade i marcipana
Ovo je jedna od onih čoko bombi koja vam se ili svidi ili ne. Recept je modificiran, pronađen na internetu.
Za biskvit vam je potrebno:
5 jaja (odvojiti žumanjke od bjelanjaka)
50 g šećera
50 g šećera u prahu
100 g brašna
100 g tamne čokolade (s visokim udiom kakaa)
90 g maslaca
10 g kakaa
Priprema:
Maslac ostavite na sobnoj temperaturi, a kada omekša miksajte ga sa šećerom. Dodajite jedan po jedan žumanjak, miksajte dok se smjesa ne udvostruči. Otopite čokoladu, ubacite kakao i dodajte u smjesu. Miksajte dok se ne sjedini. U drugoj posudi miksajte bjelanjke i u njih dodajite šećer u prahu dok ne budu čvrsti. Snijeg potom dodajte u prvu smjesu. Sjedinite i dodajte brašno. Ručno izmiješate. Stavite u manji kalup i pecite oko 40 min na 190 stupnjeva. Kad je gotov biskvit, pustite da se ohladi.
Za sirup vam je potrebno:
1 dcl vode
5 g šećera
½ soka od limuna
0,10 dcl ruma
Priprema:
Decilitar vode zagrite sa šećerom i sokom od limuna, kad zavrije dodajte rum i ugasite vatru. Promiješajte. Kad se sirup ohladi njime zalijte prerezani biskvit.
Krema
300 g tamne čokolade
2 dcl slatkog vrhnja
žlica Baileysa
Priprema:
Čokoladu otopite i pustite da se ohladi. Istucite slatko vrhnje u šlag. Promiješajte i dodajte žlicu Baileysa. Ostavite u frižideru pola sata.
Za to vrijeme pripremite marcipan kojeg možete kupiti u obliku pravokutnika u svim većim trgovinama. Uzmite dvije četvrtine i svaku razvaljajte na veličinu torte koju ste ispekli. Otprilike 1 mm. Također pripremite i dvije žlice marmelade od marelice koju ste prije ugrijali i malo rastopili.


Slaganje torte:
Biskvit prvo premažite marmeladom, zatim stavitw kremu, zatim marcipan. Ponovno biskvit pa sve ponovite. Nakon što je torta složena prelijte je glazurom od čokolade (10 dag čokolade, 5 dag maslaca rastopite i sjedinite). Tortu ukrasite po želji.



kolumnu možete pronaći i na: http://sretna.story.hr/kolumne/cokolada-ili-trcanje-a-zasto-ne-i-jedno-i-drugo/

Primjedbe

Popularni postovi