Pileći paprikaš

Ne znam jeste li vidjeli video koji kruži društvenim mrežama, a ide otprilike ovako: odrasle ljude novinar pita – da možete večerati s bilo kime na svijetu, tko bi to bio? Mašta tada stupa na snagu pa ljudi odgovaraju svašta: od Obame, Majke Tereze pa sve do Brada Pitta. Tada se perspektiva okreće i ispituju se – njihova djeca. Odgovor je uglavnom isti: najviše bi htjeli večerati sa svojom obitelji. Je li ovaj pokus namješten ili nije – u konačnici nije ni važno. Dovoljno je da se zamislite nad time. Kada bih ja mogla birati znala bih istog trena da se želim vratiti u bakinu blagovaonicu gdje bi nas ovoga puta bilo još i više jer i sami imamo svoje obitelji.



Prošlost ne možeš vratiti, ali se možeš fokusirati na sadašnjost. Imate li dečka ili curu, muža ili ženu, djecu, roditelje, djedove i bake – sporedno je dok god taj jedan trenutak ne posvetite njima. Taj jedan trenutak u danu.
Čini li vam se to previše? Ni slučajno. Razmišljajte ovako: moramo jesti. Okupite se oko stola, razmijenite doživljaje. Ako ste sami – nazovite obitelj dok kuhate ili večerate. Pozovite prijatelja na večeru. Izađite na večeru. Ne odustajte od toga. Kuhajte s djecom. Njih baš briga što se kuha. Oni samo žele vaše društvo.


Pileći paprikaš

Gornji tekst zapravo je uvod u ovaj recept koji će vas osvojiti na prvu. Zašto? Zato što je jednostavan, zato što je brz, zato što ima sve sastojke o kojima možete pričati priče svojoj djeci… Zato što je, na kraju krajeva, pravi obiteljski recept u kojemu ćete uživati.






Za paprikaš je potrebno (4 osobe):

1 velika glavica luka
3 režnja češnjaka
peršina prstohvat
250 g pelata
sol, papar, mljevena crvena paprika, 2 lista lovora
pola pileta
1 manja mrkva
1 velika zelena paprika
3 dcl pilećeg temeljca


Piletinu narezati. Na ulju pirjati nasjeckani luk na komadiće i protisnuti češnjak. Dodati mrkvu nasjeckanu na komadiće, zatim piletinu. Posoliti, popapriti, začiniti mljevenom paprikom. Podliti s decilitrom pilećeg temeljca. Dodati narezanu papriku na trake i lovorov list. Podliti ponovno s dcl pilećeg temeljca. Pustiti na srednjoj vatri da se pirja. Kada se malo zgusne – dodati pelate i podliti još jednom. Pirjati sve zajedno oko 45-60 minuta. Kad je jelo gotovo poslužiti s njokama.



Recept za njoke od krumpira:


2 krumpira
1 jaje
20 g maslaca
prstohvat soli
brašna glatkog po potrebi


Skuhati krumpir, kad je gotov usitniti ga u pire zajedno s maslacem. Posoliti. Dodati jaje, sve promiješati. Dodavati brašno dok ne dobijete glatko tijesto. Potom ga razvaljati na trake i rezati njoke.

kolumnu možete pročitati i na: http://sretna.story.hr/kolumne/kad-bi-mogli-birati-s-kim-biste-najradije-vecerali/

Primjedbe

Popularni postovi