Krumpiruša

Ono što ja znam o bosanskim pitama jest da vam treba malo para, malo truda i nešto više vremena. Za razvaljati pitu potrebne su jufke, za jufke brašno, voda i sol. Za jednu tepsiju 500 g glatkog brašna, 300 ml vode, 2 žličice soli. Za dvije - sve to udvostručiti.


Od navedenih sastojaka umijesi se glatko tijesto, podijeli na dva dijela i pusti da odstoji 15 minuta. Zatim se svaki dio malo razvalja i premaže uljem. Ponovno se pusti da odstoji 20-30 minuta.

Tijesto potom treba razvući, a to je ta umjetnost za koju treba ipak nešto više vremena. Kod mene to ide nekako ovako: prebacim tijesto preko 'oklagije', tresem ga dok se ne razvuče, a potom ga prebacim na stolnjak i počinjem razvlačiti sa svih strana. Tamo gdje pukne - zakrpajte.


Za nadjev oguliti 1 kg krumpira, 2 luka, posoliti i popapriti. Ako volite stavite i žlicu vegete. Ja ne stavljam.


Krumpire stavljati po krajevima razvaljanog tijesta i motati tijesto s lijeve na desnu, odnosno desne na lijevu stranu. U tepsiju ga slagati u obliku puža, naravno može i ravno, ali ovako dobijete pravi bosanski štih. Premazati potom pitu uljem i staviti u pećnicu na 200 stupnjeva 40-ak minuta.


Kada se pita ispeče, zaliti je s 2 dcl vode pomiješane uljem i malo soli. Vratiti sve još u ugašenu pećnicu 10-ak minuta.


Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi