Jesenska pita

Za tijesto je potrebno: 4 šalice glatkog brašna, 1 žličica soli, 3 žlice šećera, 250 g maslaca, 1/2 dcl hladne vode. Maslac pustiti da omekša i zamijesiti tijesto koje potom zamotati u plastičnu foliju i pustiti da odstoji u frižideru.

Nadjev:
50 g maslaca
1/2 kg šljiva
2 jabuke
1 dunja
 1 žlica šećera
3 klinčića

Oguliti voće, staviti maslac u tavu i na njega dunje, potom jabuke i šljive. Ako je potrebno vrlo malo podliti vodom, ali voće uglavnom pusti svoju. Nakon što omekša i počne se ukuhavati dodati žlicu šećera i klinčiće. A po želji doda se i 1 žlica gustina (u varijanti ako ostane previše vode pa se ne zgusne dovoljno).


Tijesto razvaljati i staviti u posudu za quiche. Može se ostaviti da tijesto visi sa strane. Potom ga ispikati vilicom i napuniti nadjevom. Višak tijesta presavinuti prema unutra, da se stvori nešto kao 'ogradica'. Sigurno je da će vam tijesta ostati, možete ga zaokružiti i taj krug staviti u sredinu. Između tijesta s ruba i tog u sredini ostat će 'rupa', znači vidjet će se nadjev. Rupu možete zatvoriti tako da 2-3 šljive izrežete na tanke ploške i poredate u krug.

Primjedbe

Popularni postovi