Krafne

Iako je korizma počela, ostala sam dužna ovaj recept na blogu. Budući da su bile odlične reakcije na mojoj fb stranici, šteta je propustiti da recept ne osvane i ovdje.


Recept za krafne
Potrebno je:
- 1 kg glatkog brašna
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- prstohvat soli
- 8 g suhog kvasca
- 3 žlice šećera
- 6 dcl mlijeka
- 4 žlice ulja
- 2 žlice rastopljenog maslaca
- limunova korica jednog limuna
- 5 kapi rumaPostupak: Kvasac zajedno s 1 žlicom šećera i žlicom brašna umutiti u ugrijano mlijeko i pustiti da se digne. Potom razmutiti jaja i žumanjke, dodati ulje i maslac, a zatim brašno, šećer, sol, naribanu koricu limuna i (po želji) 5 kapi ekstrakta ruma. Ako ne volite miris ruma, onda može samo limun. Pustiti da odstoji dok se tijesto ne udvostruči. To može potrajati - moje se dizalo oko dva sata, a poželjno je što duže. Kada se tijesto udvostručilo, premijesiti ga i razvući s valjkom i to na debljinu kažiprsta. 

moje instagram krafne @zgulan


Čašom ili modlama vaditi krugove i pustiti da se ponovno dignu - negdje 15-20 min, a potom ih sve okrenuti na drugu stranu i pustiti još malo. Ugrijati ulje - e sad, bitno je da nije ni prevruće ni prehladno i tu je ta glavna caka: ako vam je prevruće odmah će izgoriti, ako je prehladno, neće se dići. Neka srednja vatrica. Kada se ugrije ulje ubaciti krafne i poklopiti. Pustiti 20-30 sec dok ne porumene s jedne strane i potom okrenuti na drugu. Kada ih izvadite, pospite šećerom u prahu. Ako ih želite napunjene, sa špricom u koju ste stavili pekmez ili nutelu, izbušiti rupu i nafilati. Krafne možete i umakati u čokoladu i posuti šarenim mrvicama.

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi