Lepinje

Nisam nikad pretjerano voljela peciva iz dućana/pekare - tu i tamo naletjela bih na nešto što mi se sviđa beskrajno i onda bi to kupovala iznova i iznova sve dok mi jednog dana ne bi toliko omrznulo pa bi prestala. Općenito nisam neki fan pekarskih proizvoda, kruh jedem samo ako je na njemu pašteta, sendviče baš i ne volim. No, kad kuhate bosansku hranu, kad radite ćevape, nema druge nega zamijesiti lepinje koje se ne mogu usporediti s onima iz pekare ili, kao što rekoh, dućana.



Za ove vam je lepinje potrebno:


1 svježi kvasac
1 žlica šećera
do 1 kg brašna
1 puna žlica soli
2 žlice vrhnja
400 ml mlijeka
100 ml vode

Od kvasca, šećera, vode i žlice brašna napraviti kvas (rastopiti i pustiti da se digne). Nakon toga dodati sol, vrhnje, mlijeko, a brašna dodavati sve dok ne umijesite glatko tijesto. Pustiti oko sat vremena da se digne. Kada se tijesto dignulo razrezati ga na 8 komada od kojih trebate zamijesiti loptice. Pustiti još 15-ak minuta.


Kada su se loptice dignule, s rukama ih spljoštiti i nožem, tupim dijelom, napraviti kocke na lepinjama pa da imaju onaj "original" look. Tako napravljene lepinje pustiti još pola sata da se dižu, pokriti ih krpom.


Pećnicu zagrijati na 250 stupnjeva, a lepinje prije stavljanja u pećnicu namazati mlakom vodom. Peći do 10 minuta.


Primjedbe

Popularni postovi