Begova čorba

Kažu da nitko ne zna otkud naziv "begova čorba". No, pričaju se razne priče. Jedna kaže da je dobila ime po begu, a kako se zvao - nitko ne zna. Druga da je dobila naziv po uzrečici koja kaže da je čorba toliko dobra da je se ne bi posramio ni da je begu serviraš. Treću sam zaboravila.


U ovakvim trenucima žalim za svojom bakom (mislim da sam je već u nekoliko navrata spomenula) koja bi zasigurno imala priču o čorbi. Stoga ovaj recept posvećujem njoj i Travniku, njenom rodnom kraju.

Za begovu čorbu potrebno vam je:

500 g bijelog mesa (s kosti)
3 srednje mrkve
1 malo veći korijen celera
1 korijen peršina
maslaca oko 100 g, oštrog brašna dvije žlice
20-25 g sušene bamije
1 limun
2 žumanjka
4 žlice milerama
2-3 lovorova lista
muškatni oraščić
(riža po želji)


Prije nego počnete potrebno je namočiti bamiju. Stavite je u hladnu vodu u koju ste iscijedili pola limuna i ostavite da stoji. (Inače, u Zagrebu bamije imate za kupiti na Dolcu, ne možete je "fulati", uvijek vam vise kao ogrlice na štandu). U 4 l vode stavite bijelo meso, očišćene mrkvu, celer, peršin, lovorov list, sol i papar. Kuhati oko dva sata.

Kada je sve skuhano, juhu procijediti, a meso i povrće izrezati na kockice. Na maslacu popržiti oštro brašno i preliti juhom. Kuhati 10-ak minuta, a potom dodati povrće. U međuvremenu procijediti bamiju i skuhati je u malo vode i polovici drugog limuna. Kad zavrije dodati je juhi (iscijediti iz vode u kojoj se kuhala). Sve zajedno kuhati još pola sata.


Dva žumanjka zamutiti s 4 žlice milerama i umiješati u juhu i to najbolje pjenjačom da se sve fino poveže. Probati te još dodati soli i papra po želji i na vrh noža muškatnog oraščića u prahu. U begovu čorbu, ako želite da bude još gušća, možete dodati i šaku riže. Begovu čorbu poslužite s mileramom i lepinjama.


I za kraj se vraćam priči s početka, odnosno mojoj baki. Na kraju nismo stigle zapisati njene recepte i priče, srećom - neke sam (valjda) zapamtila. Pa da se ne zaboravi:

Išla koka na pazar i uprljala nogu. Dođe do jednog grma i kaže: tari grme ovu nogu - nećuuu. Pričekaj ti jedan grme sad ću na te poslat kozu neka tebe koza brsti. I dovedem jednu kozu - brsti kozo ovaj grm! Nećuuuu. Pričekaj ti jedna kozo sad ću na te dovest vuka neka tebe vuk pojede. I dovedem jednog vuka - jedi vuče ovu kozu! Nećuuu. Pričekaj ti jedan vuče sad ću na te poslat selo neka tebe selo bije. I dovedem jedno selo - bij selo ovog vuka! Nećuuu. Pričekaj ti jedno selo sad ću nate poslat vatru neka tebe vatra proguta. I dovedem jednu vatru - gutaj vatro ovo selo! Nećuuu. Pričekaj ti jedna vatro sad ću na te poslat vodu neka tebe voda ugasi. Gasi vodo ovu vatru! Nećuu! Pričekaj ti jedna vodo sad ću na te dovest konja neka tebe konj popije. Pij konju ovu vodu! Nećuuuu! Pričekaj ti jedan konju sad ću na te poslat sedlo, neka tebe sedlo sedla. Sedlaj sedlo ovog konja! Nećuu! Pričekaj ti jedno sedlo sad ću na te poslat miša neka tebe miš izgrize! Grizi mišu ovo sedlo! Nećuuu! Pričekaj ti jedan mišu sad ću na te poslat mačku neka tebe mačka lovi. Lovi mačko ovog miša! HOĆU!

Stade mačka lovit miša, stade miš sedlo gristi, stade sedlo konja sedlat, stade konj vodu pit, stade voda vatru gasti, stade vatra selo palit, stade selo vuka biti, stade vuk kozu jesti, stade koza grm brstit, grm očisti koki nogu i ode koka na pazar <3.



Primjedbe

Popularni postovi