Jaffa kocke

Jaffa keksi od Crvenke jedan su od tri slatkiša koje bi izdvojila iz djetinjstva. Ostala dva su bananko i jadro keksi. Bananko jer mi je to baka uvijek znala dati kad se najmanje nadam. Jadro jer ih nisam mogla smisliti.

Znaš kako te odrede te neke sitnice pa tako i dan danas kad uđeš u dućan, umjesto da kupiš neke nove fine slatkiše, uvijek se vratiš onome što najviše voliš. Pa onda jednog dana odlučiš i u svojoj kuhinji proizvesti taj okus. Baš taj.


Inspiracija za recept došla je od Gastrodive i mislim da će vam se svidjeti. Za biskvit vam je potrebno:
4 jaja
180 g šećera
1 dcl mlijeka
2 dcl ulja
200 g glatkog brašna
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo

Uz to pripremite još:
2 naranče
žlicu gustina
1 punu žlicu šećera

marmeladu od marelica

100 g šećera i dcl vode

i za glazuru:
200 g čokolade za kuhanje
150 g margarina ili maslaca
1 žlicu ulja


Priprema biskvita: Istući snijeg od bjelanjaka. Žumanjke miksati sa šećerom i vanil šećerom. Dodati mlijeko, ulje. Miksati. Brašno prosijati s praškom za pecivo i žlicu po žlicu dodavati u smjesu. Kad se sve poveže ručno umiješati snijeg. Biskvit staviti peći na 170 stupnjeva 20-ak minuta.

Za to vrijeme pripremite naranču. Prvo ih dobro operite i naribajte koricu u lončić. Potom naranču ogulite i nasjeckajte na kockice. Probajte što je moguće više skinuti bijelu opnu. Kad je oguljena i narezana staviti je s koricom u lončić, dodati šećer i gustin. Ukuhati dok se smjesa ne zgusne, potom skinuti s vatre.



Kad je biskvit gotov pustiti ga da se ohladi, a potom ga prerezati na pola. Iz ove perspektiva prerežite ga tako da vam dolje ostane dvije trećine, a da gore skinete jednu trećinu. Donji biskvit premažite marmeladom od marelica.

Gornji biskvit namrvite i prelijte sa 100 g šećera i dcl vode koje ste prije toga ukuhali. Prelijte i pripremljenu smjesu od naranče. Sve promiješajte vilicom i potom rasporedite po donjem biskvitu da sve prekrijete.


Glazuru napravite od čokolade za kuhanje, margarina i žlice ulja i potom prelijte preko toga. Ostavite da se ohladi jedno sat vremena. Uživajte u svojoj domaćoj jaffici.

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi