Juha od tikve

‘Stara jurim, idem po dijete na trening!’ Rekla sam neki dan dobroj poznanici koju sam srela na cesti izlazeći iz banke. Odjurila sam po kćer, strpala je u auto, stala kratko u dućan, dovezla nas kući. Izvukla vrećice, pokupila drugu klinku kod svekrve, došla doma, stigao je taman muž, stavila kuhati večeru, veš, suđe, zadaća… Prošlo je 19h.



Digli se u 6. Trčanje, tuširanje, kava, kratko popričali. Otišli na posao. Pokupili kćer, stali u dućanu, stigli doma. Drugo dijete otišlo na trening. Veš. Suđe. Otišli po drugu kćer. Prošlo je 20 h.
I taj beskrajan dan traje od početka školske godine. Mislim da sam ga već u jednoj prilici i spomenula možda ne baš u takvoj formi.

Jesmo li doista baš toliko zaposleni da se ne stignemo okrenuti? Neki dan sam pričala prijateljicama da doslovno padnem u nesvijest prije 22h. Ne mogu ni Otvoreno dočekati. I to kažem sasvim otvoreno.

Gledam svoje kćeri, pogotovo stariju, koja nema vremena otići u šetnju. Škola je stalno ujutro, nije nikada gotova prije 14h. Juri doma ne bi li otišla na trening. Koja je svrha? Do nedavno se pričalo o kurikularnoj reformi, a zapravo, prije bilo kakvog zahvata treba jasno reći da je sama srž pogrešna. Jer trebaju li doista naša djeca biti u školi gotovo trećinu dana?
Prije je nekako život bio mirniji. Roditelji su kući uglavnom bili oko tri. Danas je 17h blagoslov u mnogim firmama. Zašto smo si to napravili?

Shvatila sam ponovno neki dan kako sam potpuno zanemarila svoje fotografiranje i opet propustila boje ove jeseni. Pa sam je kroz jednu tikvu ipak odlučila unijeti u kuću kad već ne stignem iz nje van.




Juha od tikve

Za kremu juhu je potrebno:
1 butternut tikva
2 veća krumpira
1 crveni luk
1 l mlijeka
Maslac 50 g
Sol
Papar
Kopar
1 dcl vrhnja za kuhanje

Priprema:


Na maslacu propirjati luk, dodati narezanu tikvu i dinstati dok ne omekša. U drugom loncu skuhati krumpir i potom ga dodati tikvi. Posoliti, popapriti. Zalijevati mlijekom. Miješati. Kuhati dok potpuno ne omekša, a potom propasirati štapnim mikserom. Dodati prstohvat kopra i nastaviti kuhati. Dodati mlijeko do kraja. Kad zavrije uliti vrhnje za kuhanje i kuhati još 3-4 min uz povremeno miješanje.


kolumna i na: http://sretna.story.hr/kolumne/jesenska-balada/

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi