Torta Pavlova




Mislim da ovaj recept ne bi uskoro ugledao svjetlo dana ali na to me ipak 'nagovorila' činjenica da je moja slika ove torte objavljena na instagramu izašla u Dobroj hrani :-)

slika s instagrama




A zašto ne bi ugledao svjetlo dana? Upravo zbog slika koje nisu baš u najboljem svjetlu (osim ako se ne provuku kroz određeni filter. Svakako ponosna na tu činjenicu, ali i podršku mojih frendova i poznanika evo recepta za jednu od najboljih torti svih vremena. Ipak prvo se vraćamo u povijest .......................
 
Ana Pavlova: izvor wikipedia


Ruska balerina Ana Pavlova (1881.-1931.) nastupala je na mnogim svjetskim pozornicama, izvodeći glavne uloge “Trnoružice”, “Labuđeg jezera” itd, a jedna od najljepših njenih izvedbi bila je Smrt labuda“, uz glazbu C. Saint-Saënsa (rusija.hr).



Prema jednim biografima, za turneje po Australiji kuhar je baš za nju pripremio tortu sa, za Europljane čudnim voćem. Prema drugima bila je to turneja po New Zelandu. U svakom slučaju, torta je trebala biti sve što i Ana Pavlova - prozračna i lagana.

I upravo rezultat jedne ovakve priče, iz moje kuhinje završio je u Dobroj hrani :-)



A recept ide ovako:

5 bjelanjaka
1 vanilin šećer
250 g šećera u prahu
4 žlice gusnela
1 žličica octa bijelog

Bjelanjke istući u snijeg, dodati postepeno vanilin šećer, šećer u prahu uz miješanje i na kraju gusnel s malo šećera i octa. Pripremljenu smjesu istresti na papir za pečenje i napraviti krug s neravnim rubovima. Peći na 120 stupnjeva oko 90 minuta.

Preporuka: nakon što se bjelanjci istuku, šećere dodavati ručno jer ako se miksa sve 'splasne'.


Beze koru premazati šlagom (koristite ono vrhnje za šlag 1/2l) - staviti u njega šećera po želji i pola vrećice šlagfixa. Bitno je kod tog šlaga da ga ne izradite 'do kraja' nego da ipak ima 'mekšu teksturu'.

Ono 'čudno voće' iz povijesti bilo je - tropsko voće. Moja varijanta ovoga puta bilo je šumsko voće - ledo iz vrećice koje sam pustila da se samo otopi uz tri žlice šećera. Potom ga izmiješala, malo procijedila i prelila preko torte.

Eto - uživajte u super desertu.

Primjedbe

  1. Jako fino i slika je primamljiva, zasluženo objavljena :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jedna od mojih omiljenih torti... Čestitke za fotku!

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam znala priču o Pavlovoj. Ja sam od onih koji uvijek jedu bez pitanja :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Čestitke za fotkicu ! A torta je super, volim pavlovu i češće je napravim ljeti sa dodatkom puno svježeg voća.

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako interesno! Nikad nisam cula za ovu tortu i bas me zaintrigirala!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi