Isprobano: Tart s jagodama

Recept je prije dvije subote izašao u V magazinu i odmah me osvojio. Objavila ga je Monika Topolko, www.bakenoir.com. Jednostavan je i savršen.


Za prhko tijesto potrebno je:
220 g brašna
50 g šećera
prstohvat soli
130 g hladnog maslaca
1 jaje

Brašno, šećer i sol promiješati u mikseru, dodati maslac narezan na listiće i ponovno miksati dok se ne dobije smjesa nalik na sitne mrvice. Potom dodati razmućeno jaje dok se tijesto ne formira u kuglu. Spljoštiti ga i staviti na pola sata u frižider.

Iako u receptu piše da se jagode trebaju marinirati s šećerom i acetom balsamicom, ja to nisam napravila jer moji doma ne vole aceto. Ali sam zato napravila kremu od mascarponea.


300 g mascarponea
8 žlica šećera u prahu
korica 2 limuna (tako piše u originalnom receptu, ja sam stavila 1 limetu)
4 žlice limunova soka (limeta ponovno)
180 ml slatkog vrhnja za šlag


Mascarponeu dodati šećer, koricu limuna/limete, sok, sve izraditi mikserom. Dodati tekuće slatko vrhnje i nastaviti miksati sve dok se vrhnje ne pretvori u šlag i ne sjedini sa sirom. Kremu staviti u hladnjak do upotrebe.


Pečenje i slaganje:
Nakon što se tijesto ohladilo, razvaljati ga u obliku kruga tako da na svim stranama bude preko ruba. Prstima utisnuti tijesto u dno i stranice kalupa i odrezati tijesto koje visi sa strane. Dno izbosti vilicom, prekriti komadom papira za pečenje u koje ste usuli rižu. Tijesto peći 20ak minuta, potom ukloniti papir i rižu i peći još nekoliko minuta do zlatnožute boje.
Kad se ohladi, dno prekrijte jagodama, zatim na to staviti kremu i ponovno ukrasite jagodama.

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi