Pita od naranče

Inače nisam neki obožavatelj naranče, osim ako se ne služi s patkom :) Ali u kombinaciji s nekim drugim voćem ili čokoladom - mijenjam mišljenje. Ovoga puta naranča je bila tema jedne rustikalne pite kojoj bi se i kraljevi poklonili.



Tijesto: prosijati 500 g brašna. Pola vrećice praška za pecivo, prsothvat soli i pet punih žlica šećera umiješati s brašnom. Dodati 250 g maslaca omekšalog i izmiksati. U tijesto naribati koricu pola naranče. Na kraju dodati dcl i pol hladne vode i sve umiješati rukom. Zamotati u foliju, staviti u frižider. (to bi vam trebalo biti dosta za dvije pite)

Nadjev: tri srednje jabuke oguliti i skuhati s klinčićem, cimetom, tri žlice šećera. Dodati pola žlice gustina i ukuhavati dok skroz ne omekša. To će biti podloga + 3 naranče.





Razvaljati tijesto, staviti u nauljenu okruglu posudu da visi sa svih strana. Ispikati ga vilicom. Dodati nadjev od jabuke, ohlađen, a zatim naranču, koju ste narezali na ploške, poslagati po cijeloj posudi iznad jabuka. 

S tijestom potom zatvoriti pitu, a na onaj gornji dio koji vam je ostao prazan naribati tijesto da pita dobije starinski izgled. Ukrasiti narančama i s malo brusnica. 


Peći na 180 stupnjeva oko pola sata. Na pola pečenja premazati sve žumanjkom. 

Za potpuni užitak predlažem kuglu sladoleda. Vanilija, a ako ste voljni i okus pistacija :) I još nekoliko poteza s otopljenom čokoladom i - to je to.



Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi