Juha od šparoga

Ako zbog nečega volim proljeće onda su to šparoge. Ljubav je pala na prvi pogled. Iako sam tek naknadnom pameću shvatila da su najbolje one ubrane po livadama, to i dalje ne umanjuje moju opsjednutost ovom namirnicom u svim oblicima, a koristim je kad god stignem. Nije ni čudo da mojima kod kuće, također obožavateljima šparoga, ipak na kraju dosade jer ih u jednom trenutku nekontrolirano počinjem stavljati u sve što radim. No priču o šparogama ovoga ću puta vezati uz moje kolege koji su mi tijekom profesionalnog života postali i prijatelji.
Kroz moj život, kao i mnogih, prošlo je na tisuće ljudi. Od obitelji, prijatelja, poznanika, slučajnih putnika. Interakcija sa svima različita. Samo neki od njih zadržali su se dovoljno dugo da i danas uživam u njihovom društvu.

Novinarski posao nije lak, doslovno svoj staž provedeš na cesti čekajući da se nešto dogodi (asocijacija je neizbježna :-)). Tijekom tih stajanja i čekanja, sjedenja po kavama odmakneš se i od tema koje su vas spojile. Priča krene u smjeru kuće, partnera, djece, hobija, kuhanja, čitanja. Shvatiš da ljudi koji te okružuju dijele neka tvoja razmišljanja, smiju se istim šalama, potreseni su istim događajima. Malo po malo i kave više nisu samo dio zadatka. Postanu dio života i lijepih poslijepodneva. Jedno takvo bilo je obilježeno šparogama. I smijehom… Stoga hvala Tihani jer je mislila na nas u Zagrebu dok je u svojoj Rijeci brala šparoge <3.


Potrebno je:

1 vezica debelih šparoga (6-7)
1 kuhani krumpir - veći
4 režnja češnjaka
1 manji crveni luk
3 dcl vrnja za kuhanje
sol
papar
kopar
maslinovo ulje


Šparoge oprati i skuhati u 1/2 l vode. Skuhati 1 krumpir ali u posebnom lončiću. Na kockice narezati luk i češnjak i na tavi propirjati na maslinovom ulju. Ubaciti šparoge i krumpir, propirjati pet minuta i potom uliti polovicu vode u kojoj ste skuhali šparoge.


 Kuhati dok ne omekša i začiniti solju, paprom i koprom. Potom izmiksati štapnim mikserom. Vratiti ponovno na kuhanje i uliti ostatak vode. Doliti vrhnje za kuhanje i zakuhati do vrenja. I to je to ;-)


Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi