Cheesecake


Hrane li se djeca dobro u školi (vrtiću) ili ne? Ovih je dana ponovno uzavrela rasprava na tu temu, a preselila se i na moj FB zid. Povod je bila fotografija jedne šnite kruha sa šnitom sira u jednom velikogoričkom vrtiću. Ogorčena majka pitala se je li to obrok za kojeg izdvaja 590 kn mjesečno?


Subvencija u vrtićima različita je od grada do grada, a ovisi o tome i koliki je prirez. U Zagrebu su vrtići jeftiniji u odnosu na spomenutu Veliku Goricu, hrana je – tu negdje. U komentarima koje su uglavnom mame ostavljale moglo se iščitati da zapravo hrana uopće nije loša (ni u jednom od spomenutih gradova), a zapravo me na ovaj tekst potaknuo komentar koji je glasio: “Smatram da za tih 590 kn nigdje nećeš moći ostavit dijete u prosjeku 9 sati dnevno x 20 dana mj., na sigurnom, toplom, uz svu potrebnu brigu, skrb, animaciju, edukaciju i 3 obroka (pa makar jedan od njih bio i šnita kruha i feta sira... Neki što su na tome odrasli, ispali su bolje od ovih sto su sa "zlatnom žlicom" hranjeni”.

Jesmo li doista postali tako previše zaštitnički nastrojeni kad su naša djeca u pitanju? Primjerice, od ove školske godine moja se djeca ne hrane u školi jer unatoč niskoj mjesečnoj cijeni od 80-ak kuna, tu bi užinu donijele doma i ništa ne bi jele. Od rujna prošle godine svakog jutra im radim užinu i moram priznati da nije lako svaki dan izmisliti nešto novo ili barem malo drugačije.



S druge strane živo se sjećam svog odrastanja i one legendarne – “Ima li nešto slatko”, i maminog odgovora “Uzmi jabuku”. Jesu li onda moje ludorije s užinom za djecu posljedica zakinutosti za pravo slatko u djetinjstvu? Hm… :D

Ono što jest činjenica - dostupnost svega danas dovela je do toga da za svoju djecu želimo više. I još više. I još… Zaboravljajući pritom da im ništa ne fali nego da imaju i previše. Trebaju li djeca za užinu u vrtiću jesti šnitu kruha i fetu sira? Vjerojatno ne. No isto tako sam sigurna da im se ništa zbog toga neće dogoditi. Iako možda bi bilo bolje da češće za užinu i slatko “uzmu jabuku”.

Cheesecake

U znak ove fete sira na šniti kruha odlučila sam se za tortu od sira, “čizkejk” koji vjerujem svi vole. Kod ove je torte dobro što vam ne treba neki fancy sir nego je možete napraviti s najjeftinijim sirom kojeg nađete u dućanu. Čak bi mogla reći da je torta bolja što je sir jeftiniji.


Recept je inspiriran onim s bloga Domaćica

Uglavnom od sastojaka vam je potrebno:

200 g Petit Beure keksa (keksa s maslacem bilo kojeg proizvođača)
50 g mljevenih badema
120 g maslaca
2 pune žlice šećera

500 g svježeg sira
2 jaja
1 žumanjak
2 pune žlice šećera
2 vanilin šećera (bourbon ako imate, ako ne, nije važno)
1 limun
naribana tonka

2 crvena kisela vrhnja
2 žlice šećera

Preljev:
300 g malina
2 žlice šećera
1 žlica gustina




1.      Upaliti pećnicu na 250 stupnjeva

2.      Kalup za torte obložite papirom za pečenje

3.      U zdjelu staviti mljevene kekse (možete ih usitniti tako da ih stavite na krpu i valjkom prelazite preko njih), omekšali maslac, bademe, šećere i sve dobro rukom izmiješati. Utisnuti u kalup i staviti peći u pećnicu 4 minute. Izvaditi. Smanjiti pećnicu na 170 stupnjeva

4.      Žuta krema: 2 cijela jaja i žumanjak izmiksati sa šećerima, dodati sok od limuna i na kraju umiješati naribanu tonku. Preliti preko biskvita i peći 20 minuta na 170 stupnjeva

5.      Za to vrijeme izmiksajte bijelu kremu: 2 vrhnja, 2 žlice šećera koje ćete poravnati preko torte nakon što se ispeče žuta krema. Pećnicu ugasiti i vratiti tortu na još 7 minuta u ugašenu pećnicu

6.      Tortu ohladiti 3 sata u frižideru

7.      U mali lončić zagrijati maline s šećerom i gustinom i na laganoj vatri umiješati u gusti preljev. Ispasirati ako ne želite imati bobice u preljevu. Kad se torta ohladi, preliti kod posluživanja.




Primjedbe

Popularni postovi