Domaća granola s bademima i lješnjacima

S Novom dolaze novi počeci, nove odluke, novi ciljevi. Ali i siječanjska depresija. Novčanici prazni, a s izloga vrište popusti i sniženja! Skidaju se lampice, nema više ukrasa, sve se opet vraća "na staro". Južina gotovo nikome ne paše, stalno je vruće, ironični smo, ne možemo se pomaknuti jer smo se prežderavali danima... (Namjerno ne pišem u prvom licu da se ne skuži da je ovaj post zapravo o meni.)

I što sada? Čekati veljaču? Možda i nije loša ideja jer je onda zapravo odmah i ožujak. Uskrs je već 1. travnja, a i proljeće je tu, dan će biti duži. I gle, već smo na svibnju kada već dobro hodočastimo po terasama kafića. Brzo to prođe uz druženje pa stiže i lipanj, tri praznika, idealan za spajanje s godišnjim i halo: eto ti srpnja i kolovoza.
S druge strane ideja je i da siječanj iskoristite za sebe i posvetite se sebi. I sve to stignete i uz posao, uz obitelj, uz prijatelje. 3 stranice knjige na dan, pola sata šetnje, 15 minuta trčanja, odlazak na plac, kuhanje. Nešto što vas veseli. Nemate vremena? Probajte ustati 20 minuta ranije – nećete vjerovati kakva se čuda događaju. Zašto uostalom čekati da nešto prođe i da bude bolje? Pa dobro je i sada.

Domaća granola
Ovakva neka razmišljanja navela su me i na recept koji ću vam sada predstaviti. Nešto što sam otkrila i što mi je totalni hit za doručak za kojeg prije nisam htjela ni čuti.

Za domaću granolu vam je potrebno:
150 g zobenih pahuljica
70-100 g sjeckanih badema
70-100 g sjeckanih lješnjaka
50 g sjeckanih oraha (po želji)
3 žlice meda
50 g kokosove masti (Zvijezda)


  1. Pećnicu zagrijati na 150 stupnjeva, a na protvan staviti papir za pečenje
  2. U lončiću otopiti kokosovu mast i ulje
  3. Izmiješati sastojke za granolu
  4. Zaliti otopinom i promiješati ponovno
  5. Rasporediti po protvanu
  6. Peći od 15-20 min u pećnici
  7. Kad je gotovo razbiti je žlicom da bude sitnija.
  8. Poslužiti s mlijekom, jogurtom, a u granolu možete po želji staviti i brusnicu, grožđice, sušene marelice

Primjedbe

Popularni postovi