Ususret proljeću: salata od tune i povrća

U svojoj sam karijeri putovala dosta, možda sam mogla i više. No, ruku na srce, ne mogu se požaliti: doista me put nanio u gotovo sve europske gradove. Onaj u kojemu sam bila najviše do sada (ako ne računamo shopping u Grazu) je svakako Strasbourg. Ipak ovo nije priča o tom gradu jer bi to već bilo čudno na prvi pogled fotografija koje prate ovaj tekst. Jer grad u kojemu se miješa njemačka i francuska gastronomija, u kojemu je normalno da u istom restoranu jedete buncek sa zeljem i coq au vin zasigurno nije prepoznatljiv po salati od tune.


Dakle, ovo nije priča o gastronomiji tog grada, jer tu ćemo priču ispričati neki drugi put, nego podsjetnik na to kako su se na jednom mjestu našle poznanice i provele ugodno ljetno poslijepodne na terasi pitoresknog grada i smijale se do noći.

Nevjerojatno je koliko ti ljudi prođe kroz život. S nekima ostaneš prijatelj od početka do kraja, s drugima se putem raziđeš, treće upoznaš tim istim putem i počnu te pratiti kao i ti njih. Četvrti su oni koje povremeno sretneš, a drago ti je da ih vidiš i voliš provesti vrijeme s njima. Žao ti je što se ne vidite češće, a s druge strane možda bi se baš tako izgubila ta čar.

Čar poput tog ljetnog poslijepodneva na terasi u Strasbourgu. Kad je pet poznanica sjedilo uz salatu od tune i smijalo se do noći.
Salata od tune i povrća(za dvoje)
400 g svježe rikole
1 glavica ljubičastog luka
400 g cherry rajčica
2 konzerve tune (112 g)
4 jaja
1 konzerva mahuna (mogu naravno i svježe)
1 konzerva kukuruza
Inćuni
Sol, papar, maslinovo ulje1.    Tunu pripremiti u jednoj zdjeli – ocijediti je od vode u konzervi, posoliti, popapriti i staviti maslinovo ulje, sve lagano izmiješati (proizvoljno sa začinima)

2.      Luk izrezati na kolutove i posložiti na dno zdjele, potom rikolu.

3.       Ocijediti mahune i kukuruz iz konzerve i početi slagati po rikoli. U tom trenu sve začiniti maslinovim uljem. Ne soliti jer će vam biti previše kad stavite sve.

4.       Dodati cherry rajčice koje ste prije toga izrezali na polovice i posolili.

5.       Na kraju dodati tunu i za ukras nekoliko inćuna po sredini te jaja koja ste prethodno skuhali, oljuštili i posolili staviti uz rubove zdjele.

6.       Još jednom po želji staviti na kraju maslinovog ulja.

7.       Napomena: Dresing je proizvoljan no budući da je salata bogata nije potrebno ništa drugo nego maslinovo ulje. 


U nastavku vam donosim fotke iz Strasbourga objavljene na mom instagram profilu @zeljkagulan kao i originalu salatu iz restorana La corde a linge.
Primjedbe

Popularni postovi