Kako očistiti lignje?

Da bi došli do finih jela potrebno je sve i pripremiti pa tako npr. i lignje. U ovo doba krize, pazeći na svaku kunu shvatite i kako su one očišćene, skuplje od neočišćenih. E sad, vrijedi li se zafrkavati sa čišćenjem ili platiti pet-šest kuna više? Ako pratite ovaj tutorial - isplati se. A za ostatak možete kupiti npr. limun i lignje "poškropiti".

Postupak je sljedeći:


1. lignje prvo malo isprati2. staviti na dasku i zatim izvući glavu iz tijela, a potom iznutrice. Također je potrebno izvaditi onu tanku kost koja ide duž lignje (slika ispod)3. Lignju izvana očistiti od crnila, to možete napraviti nožem ili rukom 4. glava - dio kod očiju odrezati od dijela s krakovima. Također je kod krakova bitno izvaditi "treće oko"5. Kad smo to sve napravili, još jednom oprati lignje i pripremiti ih za jelo. Ovoga puta radimo pržene...


6. Narezati lignje na kolutiće


7. dobro ih osušiti u krpi8. kad su osušene, lignje uvaljati u oštro brašno, skroz ih prekriti9. U lonac staviti tri prsta ulja, kad je vrelo ubaciti lignje - dio po dio. Poklopiti lonac jer one "pucaju". Nakon minute ih "okrenuti" i pustiti još minutu i pol dok ne "požute". Kad su gotove vaditi ih na "papirnate ručnike" da upiju mast. I onda posoliti po želji i protresti zdjelu.


Primjedbe

Popularni postovi