Focaccia

Mirisna pogača focaccia dolazi iz Italije i zapravo je prethodnica današnje pizze.


Korijeni joj sežu do Etrušćana i Starih Grka, a radi se o pogači začinjenoj maslinovim uljem, solju i začinskim biljem. No, nije nemoguće da se pogača radi i s povrćem pa su varijacije mnogobrojne.


Za ovu focacciu potrebno vam je:
500 g glatkog brašna
500 g oštrog brašna
40 g svježeg kvasca
500 ml tople vode
20 g meda
1 žlica šećera
30 g soli

Brašno staviti na radnu površinu i izdubiti unutrašnjost u koju ide kvasac

Focacciu premazati s maslinovim uljem, začinskim biljem, napraviti utore u koje možete staviti masline

Focacciu pustiti još jednom da se diže, masline će upasti unutar tijesta

Recept stiže od poznatog kuhara Jamiea Olivera uz nekoliko manjih izmjena. Postupak je sljedeći: kvasac razmutiti u pola tople vode zajedno sa žlicom šećera i medom. Za to vrijeme prosijati brašna i sol. Kad se kvasac "digne", brašno staviti na ravnu površinu i izdubiti u sredinu te uliti kvasac i početi mijesiti. Ako niste napravili dovoljno visok obrub, možete i pomalo dolijevati kvasac te mijesiti. Pomalo dodavati i vode.
Ovisno o tijestu nekad vam još treba malo vode, nekad malo brašna. No uglavnom omjeri su točni.



Kad ste umijesili glatko tijesto ostaviti ga da se digne (45 min - 1 h). Potom tijesto razvaljati na debljinu dva prsta i izbušiti ga prstima (napraviti utore) kako bi premaz ušao unutar pogače.



Za prvi premaz koristila sam 3 žlice maslinovog ulja, dvije žlice sušenog ružmarina, protisnuta 4 češnja češnjaka i dvije žlice cvijeta soli te masline. Ružmarin i maslinovo ulje pomiješate i premažete pogaču, a u utore stavite maslinu. Nakon svega posolite s cvijetom soli (to je krupnija sol).


Na drugoj, manjoj pogači, koristila sam sve isto kao i gore, bez maslina, ali s žlicom sušenog chillija i nekoliko listova bosiljka.
Kad premažete focacciu pustite je idućih 45 minuta da se ponovno diže.



Inače količinski vam to ispadne jedan veliki pleh (onaj koji dobijete s pećnicom) i jedan recimo okrugli - kao veličina medium pizze. Focacciu možete jesti samu, a možete je poslužiti i uz sir, pršut, vino...

Primjedbe

Popularni postovi