Som u povrću

Riba je barem jednom tjedno na meniju naše male obitelji. Uglavnom morska. No, tu i tamo, nađe se mjesta i za riječnu poput soma. Vječno pitanje je - kako sakriti soma (jer kad mu moje klinke vide boju odmah odustanu)? Odgovor je - filet. Inače moja djeca nisu baš obožavatelji povrća, uglavnom "birkaju" po tanjuru. Ipak, ima nešto u onome "kad se sljube okusi". Onda se ne kuži ni tikvica (osim ako se ne vidi kora) nego sve nekako prođe uz krumpir.


Za ovo jelo potrebno je

500 g filetiranog soma
500 g krumpira
1 tikvica
5-6 cherry rajčica
1 glavica luka
1 glavica češnjaka
- ostalo povrće (može paprike, šparoge, ...)


Soma narezati na manje komade i marinirati cca sat do dva. Moja marinada bila je 4 žlice maslinovog ulja, sol, papar, gorušica, mažuran, bosiljak, origano, korijander (sve ovo bili su sušeni začini).

Krumpir narezati na ploške i prije nego se stavi u pećnicu prokuhati (ne do kraja tek toliko da omekša). Veliki protvan (posudu za pečenje) namazati maslinovim uljem, poslagati filete soma, krumpir, narezati tikvice na ploške, narezati luk na krugove, i poslagati češnjak koji ostavite u ljusci jer ćete ga poslije moći jesti uz sve to. Stavite i ostalo povrće ako ga imate. Sve posoliti, bolje prije stavljanja.


Nakon što je sve poslagano - pećnicu zagrijati na 220 stupnjeva i prvih 10 minuta sve peći ali poklopljeno aluminij folijom. Nakon 10 minuta smanjiti temperaturu na 190 i peći još 15-ak minuta.

Primjedbe

Popularni postovi