Kolumbijska salata

Nedavno sam imala prilike napraviti salate za jedan tulum u El puente centru španjolskog jezika. Imali su kolumbijsku večer pa sam im napravila - kolumbijske salate. Kolumbijska kuhinja raznolika je, često u jela ide i voće. Jeste li znali da Kolumbija ima 250 vrsta voća?

No bilo kako bilo, kopajući po internetu i tražeći salate našla sam na onu - najpoznatiju. Zove se 1905. a vraća nas u povijest. 1970. ova je salata bila je kolumbijski odgovor na sveprisutne salat-barove u Americi. Salatu je inače osmislio konobar Tony Noriega 1940., a preuzeli su je Kolumbijci. Na koji način? Odlučili su je oplemeniti dresingom u koji je išao Worcestershire umak, limun i parmezan. Salata je ubrzo postala hit. Čujem i na spomenutom tulumu.

"1905" Fotografija: Fotonauk.com / Zvonimir Kosinjski

Evo i recepta:
pola glavice iceberg salate, narezane na trake
10 cherry rajčica narezanih na osmine
300 g šunke (ili puretine, rakova - kod nas je bila puretina) narezanih julienne
300 g švicarskog sila narezanog julienne
1 šalica zelenih maslina punjenih paprikom
1905 dressing: pola šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 5 češnja češnjaka protisnutih, 2 žlice suhog origana, 3-4 žlice vinskog octa, soli, papra (taj dio napravi se dan ranije - sve se izmiksa štapnim mikserom). Kada poslužujete salatu u njega dodati 2 žlice Worcestershire umaka i sok od jednog limuna. Kada ste izmiješali salatu s dresingom - preko nje naribati parmezan.

Salata je dobra i bez spomenutog umaka, ali ovo je originalni recept.

A kad je riječ o još jednoj salati - onda je recept prilično jednostavan.

1 konzerva bijelog graha
1 konzerva crvenog graha
1 konzerva kukuruza
1 glavica crvenog luka
4 režnja češnjaka
1 zelena paprika

Fotografija: Fotonauk.com / Zvonimir Kosinjski

Iz konzerve u sito istresti grah (jedan i drugi) i polako ga proprati kroz vodu iz pipe. Dodati kukuruz, narezani luk i papriku na kockice i protisnuti češnjak. Soli, papra, 4 žlica ulja i 2 žlice octa. Sve promiješati lagano.

Ovu salatu možete naći i pod meksičku, no, na kraju krajeva, sve je to Latinska Amerika.

Primjedbe

Popularni postovi