Džem od višanja

Uživam u blagodatima starog godišnjeg. Ok, uživanje je precijenjeno. Krečimo stan, farbamo ogradu. Toliko smo mrtvi svaki dan da se doslovno onesvijestimo. No, ipak ima neke relaksacije u tome dok farbaš zidove. Počneš razmišljati o poslu, o obitelji, prijateljima, ali opet te prene jer – nisi pogodio jedan dio zida pa moraš ponovno i onda zapravo počneš razmišljati o tom zidu. Odmor za mozak. Inače, godišnji mi nije počeo bajno. Razmišljajući o svom poslu i svemu što propuštam u ovo ludo doba (a politički sam novinar), neki dan sam trčala po Maksimiru i pala koliko sam duga i široka. No to me nije spriječilo da takva, krvava i blatnjava, otrčim do auta ne bi li stigla na ključan trenutak kada Karamarko izgovara da daje ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a…. !? Već dva dana nisam gledala nijedne vijesti. Ujutro dok pijem kavu prelistam portale i shvaćam da se ništa epohalno nije dogodilo (ako izuzmemo Brexit ;) i da će me sve to čekati kad se vratim. Do tada valjak u ruke i razmišljanje o zidu. Ali i džemu od višanja na koji se bacam ovog vikenda.


Džem od višanja

Za ovaj recept vam je potrebno:

3 kg višanja očišćenih od koštica
2 limuna
1,5 kg šećera
2,5 vrećice želina (na vrećici piše - za 1 kg voća)



Višnje dakle očistiti od koštica i zajedno sa sokom koji su pustile staviti u veliki lonac. Dodati šećer i dva iscijeđena limuna. Dvije žlice šećera prije toga izmiješati sa želinom i dodati sve u lonac. Nakon sat vremena štapnim mikserom propasirajte mješavinu ali ostavite poneki komad višnje.

Miješati na laganoj vatri sat i pol do dva, a nakon sat i pol možete početi provjeravati na način da stavite malo džema na tanjurić i vidite jel gust, odnosno razlijeva li se ili ne. Pustite ga da odstoji do 2 minute da budete sigurni.



Kad je džem ukuhan, stavljati ga u teglice koje ste prije držali u pećnici na 100 stupnjeva 15 minuta. Džem preko noći ostaviti otklopljen, a ujutro ga poklopiti celofanom i poklopcem.

Kolumnu možete pročitati i na: http://sretna.story.hr/kolumne/godisnji-mozda-je-bolje-biti-na-poslu/

Primjedbe

Popularni postovi